Binogi Nyheter

Fritt fram för lärande underhållning med Binogi i sommar

Använd din skärmtid i sommar till lärande underhållning. I sommar släpper Binogi allt material fritt på plattformen. För dig som skapar ett konto på Binogi.se ingår alla filmer och alla språk under hela sommaren.

Materialet är kvalitétsäkrat av ämnesexperter och utvecklat utifrån evidensbaserad forskning om kognition, motivation och språkutveckling. Lektionsfilmerna och quizzen är översatta till 15 språk. Senast lanserat är undertexter i språken ukrainska, ryska och turkiska.

Binogi är en värld av kunskap: byggd utifrån innehållet i läroplanen för åk 4-6 och åk 7-9 ligger ett helt lexikon av lektionsfilmer och quiz redo att utforskas i Binogi. Lär känna våra karaktärer och passa på att förkovra dig i något intresse du har eller något fenomen du undrar över.

När Binogi - eller Studi som vi tidigare hette - skapades år 2011 var det med visionen att ha hela högstadiet på film. Kombinationen fakta, bild, ljud och berättande av och med karaktärer vi kan relatera till, gör att vi på ett enkelt sätt kan ta till oss kunskap. Det är ett roligt och effektivt sätt att lära. Det är också därför Binogis lektionsfilmer används i undervisningen i klassrum runt om i Sverige. Lektionsfilmerna skapar en gemensam grund för eleverna att mötas kring - testa även inom familjen!

Binogi (fd Studi) - lanserar ukrainska

I ett steg att stötta lärare i det växande internationella samarbetet, Språkprojektet Binogi, utvecklat tillsammans med skolor, kommuner och organisationer från Sverige, Finland, Tyskland och Kanada har Binogi nu lagt till ukrainska språket i undertexter på ämnesfilmerna.

Maria Henriksson, regionchef i Sverige och Finland berättar: "- Väldigt snabbt, från när kriget bröt ut i Ukraina började lärare och huvudmän efterfråga översättningar på ukrainska för att stödja ukrainska flyktingar. Det gör mig stolt över den svenska skolan, och hur många som vill ligga steget före och stödja alla elever i skolan. Självklart ville vi göra vårt yttersta för att vara lyhörda för det vi förstod skulle bli ett behov."

Binogi används dagligen i skolor som nu förbereder sig inför ankomsten av de ukrainska familjer som flytt kriget. Men Binogi används inte bara i skolan utan nås och kan också användas i hemmet för att öva, repetera, befästa och ge ny kunskap och lärdom. Det ger en möjlighet för vårdnadshavarna att engagera sig i barnets lärande och stärka relationen och få större insyn i undervisningen som sker i skolan, på det språk som vårdnadshavaren är mest bekväm med.

Binogi har alltid haft som mål att hjälpa alla elever att lyckas i skolan. Nu ser vi att möjligheten att bidra med det ukrainska språket är viktigast.

  • “Detta är en ofattbar tragedi. Binogi är ett företag som skapar ett flerspråkigt läromedel för barn och vi blir ständigt påminda om hur viktigt vårt uppdrag är. Och att vi varje dag kan fortsätta hjälpa och påverka.” säger Andrew Anningson, Binogi CCO. Han fortsätter “Vi jobbar med att först lägga till ukrainska undertexter”. Vi hoppas kunna stötta lärare som tar emot och ska börja undervisa barnen som kommer från Ukraina.”

Genom att lägga till ukrainska språket på plattformen vill vi på något sätt bidra med en känsla av igenkänning och trygghet till de ukrainska familjerna och barnen när de kommer in i en ny miljö.

Binogi har ett responsivt förhållningssätt till händelser i världen och behov som uppstår. Som svar på flyktingkrisen i Syrien 2015 lanserades Språkprojektet i Sverige för att stötta lärare som välkomnade elever med arabiska som modersmål. I samband med utbrotten av coronaviruset 2020 öppnade Binogi sin plattform och gjorde allt material fritt tillgängligt för lärare, elever och vårdnadshavare som anpassade sig till nedstängningar och distansundervisning. Från och med oktober 2021 har Binogi även ett samarbete med Internationella Röda Korset där elever i flyktingförläggningar i mellanöstern, Norra Sumatra och Indonesien har tillgång till Binogis utbildningsmaterial.

  • “Detta bevisar att vi verkligen kan påverka skolgången för elever runt om i världen.” säger Gustaf af Segerstad, Binogi COO.